Vertaalbureau
Diensten
Kennis
Tarieven
Contact
Cursus
Tsjechisch Intensief
Toetsenbord
Cultuur
Portretten
Kalender
Literatuur
Pantheon
Tsjechisch
Engels

www.tsjechisch.nl

TSJECHISCHE PORTRETTEN (XXXIII)

Orlík en de prinsen Schwarzenberg

De familie Schwarzenberg, waarover ik reeds schreef, is eeuwenlang één van de machtigste en rijkste in Bohemen geweest. De laaatste telg Karl zu Schwarcenberg (1937) was kabinetschef bij president Havel en speelt nog een belangrijke rol. De familie was onder meer eigenaar van het kasteel Orlík, 100 km ten zuiden van Praag, gelegen in het dal van de Moldau (Vltava). Het kasteel werd reeds in 1719 eigendom van de Schwaarzenbergs. In 1948 na de communistische staatsgreep moest de familie met achterlating van al hun bezittingen asiel zoeken in Oostenrijk waar zij ook nog bezittingen had en onder andere het paleis Schwarzenberg in Wenen als hotel exploiteerde.

Onder het communistische regime werd kasteel Orlík een museum. In 1991 kreeg in het kader van de wet op restitutie van eigendommen de familie kasteel Orlík weer terug. Karl zu Schwarzenberg besloot het kasteel zijn functie van museum te laten houden en het bovendien te laten restaureren, omdat het onder het communistische bewind nogal verwaarloosd was. De familie is ook eigenaar van het 60 km ten zuiden van Orlík gelegen Hluboká. Een van de voorvaderen van Karl zu Schwarzenberg, Karl Phillippe, Oostenrijks veldmaarschalk, regelde het huwelijk tussen Napoleon en Marie Louise. Schwarzenberg bleef Oostenrijks ambassadeur tot 1812. In 1815 trok Karl aan het hoofd van 130.000 man Parijs binnen, zoals te zien is op een schilderij van François Gérard.

Prins Felix zu Schwarzenberg (1800-1852) werd kanselier onder de Habsburgers, voerde een nieuwe constitutie in en regelde de troonsbestijging van keizer Frans-Josef. Zijn b roer Friedrich werd aartsbisschop van Praag in 1850.

Tijdens het communistisch bewind bezocht Karl zu Schwarzenberg enkele malen in het geheim het voorvaderlijk slot. Op één van zijn 'clandestien' reizen kwam hij in een Praagse bar de latere president Havel tegen die juist uit de gevangenis was ontslagen. Het werd een vriendschap voor het leven. Schwarzenberg nam ook actief deel aan het werk van de Tsjechische dissidenten van Charta '77.

Over het kasteel Orlík (Duits Worlik) tenslotte nog het volgende: het was oorspronkelijk een vroeg-Gothische burcht uit de 13de eeuw, die in de 16de eeuw vergroot werd. Na de bouw van een stuwdam in de Moldau heeft Orlík zijn dominerende positie aan de bovenloop van de Moldau verloren en werd het kasteel een waterburcht.


www.tsjechisch.nl - Copyright ZBB Vertaalbureau - e-mail: zbb@tsjechisch.nl