Vertaalbureau
Diensten
Kennis
Tarieven
Contact
Cursus
Tsjechisch Intensief
Toetsenbord
Cultuur
Portretten
Kalender
Literatuur
Pantheon
Tsjechisch
Engels

www.tsjechisch.nl

TSJECHISCHE PORTRETTEN (XXXV)

Casanova in Bohemen

Niet iedereen zal weten, dat de beruchte avonturier Casanova zijn laatste levensdagen als een brave bibliothecaris sleet in Bohemen en wel op het kasteel van het Noord-Boheemse Dux, nu Duchcov (bij Teplice), een oud stadje aan de rand van een inmiddels ontgonnen bruinkoolbekken. In de 18e eeuw ging het kasteel over in handen van de machtige familie Waldstein, in onze geschiedenisboeken beter bekend als Wallenstein. Casanova kreeg in 1785 een aanstelling als bibliothecaris bij graaf Karl Josef Waldstein, die hem behalve als bibliothecaris ook liet optreden als een onderhoudende causeur voor zijn gasten Casanova had na zijn turbulente leven wel het een en ander te vertellen!

Ciacomo Giralomo Casanova, die zich Jean-Jacques Casanova, clevelier de Seingalt noemde, werd in 1725 in VenetiŽ geboren en zwierf door Europa, levend van oplichting, spionage en speculaties. In VenetiŽ werd hij toto vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld maar wist te ontsnappen en richtte in Parijs een loterij op waarmee hij veel geld verdiende. In 1758 en 1760 verbleef hij tweemaal in Nederland. Tussen 1774 en 1782 was hij politiespion in VenetiŽ.

Zijn memoires "Histoire de ma vie" schreef hij op kasteel Dux en werden pas na zijn dood uitgegeven en vertaald. Behalve om zijn talloze avonturen met vrouwen verneemt de lezer ook het nodige over de cultuurhistorie van Casanova's tijd. De schriftelijke nalatenschap van de avonturier op kasteel Dux bevat weinig bijzonderheden over zij memoires, die in vele uitgaven zijn verschenen, maar waarvan de echtheid niet altijd vaststaat. Zeker is wel, dat Casanova een ruime fantasie bezat. Hij beweerde doctor in de rechten te zijn, secretaris van een kardinaal, officier, theater-violist en geheim agent. Hij wist de gasten op kasteel Dux dus ongetwijfeld te vermaken. Hij stierf op het kasteel van graaf Karl Josef Waldstein op 4 juni 1798. een 18e eeuws beeld in de kasteeltuin herinnert aan deze vrouwenjager en ook een grafplaat op het kerkhof met de inscriptie "Jakob Casanova Venedig 1725 - Dux 1798".

Het kasteel bevat vele kunstschatten, zoals een portret van de bekende voorvader Wallenstein, hertog van Friedland van de hand van Anthony van Dyck. Bij het kasteel werd een prachtige tuin aangelegd in Franse stijl. Helaas is in de communistische tijd veel van de oude gebouwen en ook van de kasteeltuin verloren gegaan ten gevolge van bruinkoolwinning.

Het oorspronkelijke renaissance-kasteel werd rond 1700 aanzienlijk vergroot. Goethe en Beethoven bezochten Duchcov. Een monument voor Beethoven uit 1968 herinnert aan zijn verblijf in 1812. Vermoedelijk heeft Casanova hier ook Schiller ontmoet. Schiller heeft in de zomer van 1791 als gast van graaf Karl Josef Waldstein gegevens verzameld voor zijn drama "Wallenstein". In meer dan ťťn opzicht is dit oude stadje met het kasteel dus cultuurhistorisch van betekenis.


www.tsjechisch.nl - Copyright ZBB Vertaalbureau - e-mail: zbb@tsjechisch.nl