Vertaalbureau
Diensten
Kennis
Tarieven
Contact
Cursus
Tsjechisch Intensief
Toetsenbord
Cultuur
Portretten
Kalender
Literatuur
Pantheon
Tsjechisch
Engels

www.tsjechisch.nl

TSJECHISCHE PORTRETTEN (XLIV)

De familie Lobkowicz

In november 1989 kregen adellijke families uit Tsjechië de gelegenheid hun voorvaderlijke erfgoederen weer in bezit te nemen. Onder het communistische regime werden paleizen en kastelen over het algemeen sterk verwaarloosd. Hiertoe behoorden ook de bezittingen van Jiří en Bettina Lobkowicz, die hun bezittingen in Mělník en Hořín terugkregen.

Historisch behoren de Lobkowiczen tot de outdste en hoogste Tsjechische adel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeus. Het kasteel van Mělník, dat in 1991 aan de familie werd teruggegeven, dateert uit de zestiende eeuw. Twee takken van de aristocratische familie bestaan al sinds het midden van de achttiende eeuw.
De naam Lobkowicz wekt de indruk van Duitse of Poolse oorsprong te zijn maar er is hier sprake van een zuiver Tsjechische naam.
Het kasteel in Mělník bevat sinds de eigenaars het teruggekregen hebben veel kunstwerken van de familie: schilderijen, meubels en ander kunstvoorwerpen. Het naar de familie genoemde Lobkowicz-paleis of zoals het in de huidige Tsjchische spelling heet het Lobkovický palác in de Vlašská ulice nr. 19 (conscriptie- of 'kadastraal-'nummer 347) in Praag werd van 1702 tot 1705 door Giovanni Battista Alliprandi gebouwd voor graaf Přehořovský. Opvallend is de entreehal met het plafondmedaillon 'De zwevende Kronos'. In 1769 bouwde I. Palliardi er in opdracht van de nieuwe eigenaar een naamgever van het paleis nog een verdieping op en na een verbouwing in 1791 kreeg het paleis zijn huidige uiterlijk. Tegenwoordig is de ambassade van de Duitse Buondsrepubliek in het Lobkowicz-paleis gevestigd.

De familie bezat in Praag nog een tweede Lobkowicz-paleis, dat maakt deel uit het Burcht-comlex (Hradčany) en is een dependance van het Nationaal Museum.
De Lobkowiczen stonden in 1991 aan de wieg van de Arteiveglo Stichting die jonge kunstenaars financieel bijstaat.

Kasteel Mělník, eveneens eigendom van de Lobkowiczen, ligt ten noorden van Praag, aan de monding van de Vltava (Moldau) en de Labe (Elbe). In 1542 werd de laat-gothische burcht veranderd in een renaissance-kasteel. Vanaf het slot heeft men een subliem uitzicht op Elbe, Moldau en de omringende wijnbergen.


www.tsjechisch.nl - Copyright ZBB Vertaalbureau - e-mail: zbb@tsjechisch.nl